Okul Korkusu Nasıl Geçer

Okul korkusu; çocuğun okula gitmek istememesi, okula karşı isteksiz olması duygusuyla kendini gösteren bir davranış durumudur. Okul fobisi olarak da bilinen bu durum en çok okul öncesi dönemde ve ilköğretime başlama döneminde görülür. Okul korkusunun nedenlerinin başında ayrılık kaygısı gelmektedir. Kendini okula başlamaya hazır hissetmeyen çocuğun anne – babadan ayrılmak istememesi okul korkusunun en büyük nedenlerindendir. Anne- babaya ya da bakımıyla ilgilenen kişiye olan aşırı bağlılık çocuğun okula karşı ön yargılı olmasını sağlar ve okula alışma sürecini geciktirir. Hatta bazı çocuklarda bu durum okula gitmeme davranışını göstermesine bile neden olabilir. Okul korkusunun bir başka nedeni de yeni bir ortama uyum sağlamakta güçlük yaşamasıdır. Çocukların yeni kişilerle karşılaşması, girdiği ortamda kendini yabancı hissetmesi, ortama uyum sağlayamaması okul korkusunun oluşmasına neden olabilir. Okul korkusuna neden olan bir başka durum ailenin çocuktan beklentilerinin yüksek olmasıdır. Çocuklar ailenin beklentisini karşılayamamak endişesiyle okula karşı bir önyargı geliştirirler.
Okul korkusunun belirtileri; özellikle okul saati yaklaştığında şiddetli karın ağrısı, baş ağrısı, iştahsızlık, huzursuzluk, ağlama, sinirlilik, saldırganlık, hırçınlaşma gibi davranışlarla kendini gösterir. Çocuklarda zamanla uykusuzluk, anne- babaya daha da bağlanma, yabancı kişilerle konuşmama, içine kapanma, nedensiz ağlama, okula gitmemek için çeşitli bahaneler uydurma gibi davranışlar artış gösterir.
Okul korkusu yaşayan çocukların aileleri çocuklarını okula gitmek istemedikleri için kesinlikle cezalandırmamalı, aşağılamamalı ve suçlamamalıdırlar. Bu durumda sabırlı davranmak ve öğretmenle iş birliği içinde olmak çok önemlidir. Çocuğun okula uyumunu kolaylaştırıcı davranışlar sergilenmeli, okulun önemi çocuğa uygun bir dille açıklanmalıdır. Çocukla okul korkusu hakkında konuşulmalı neler hissettiğini paylaşması sağlanmalıdır. Ayrıca davranışlarda tutarlı davranmak son derece önemlidir. Eğer aile tutarsız davranışlar sergilerse çocuk için her şey daha da zorlaşır. Okul korkusu çocuğun yaşamını olumsuz etkilemeye başladıysa, aile çocuğun okul korkusuyla baş edemiyorsa, bir uzmandan yardım almalıdır.
Begen :

Yorum Gönder

 
Hukuki :
metin2 hilesi Diyet Listesi Nasıl Kilo Alınır Sohbet Chat zombi oyunları uydu alıcıları