Egsersiz Yapmanın Yararlı ve Zararları

Hareketsizlik günümüzde önemli sorunlardan biridir. İnsanlar spor ve egzersiz hareketleri yapmadıkları zaman ortaya ciddi sorunlar çıkmaktadır. Düzenli bir şekilde yapılan egzersizler bizim hayatımızı hem bedensel hem de ruhsal yönden daha da rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Optimum sağlık istiyorsanız mutlaka haftada 750-1000 kalori harcayan egzersizler yapmalısınız.
Hareketleriniz az bile olsa mutlaka ruh ve beden sağlığınız için çok önemlidir. Düzenli spor yapıyorsanız yaşam süreniz daha da uzun oluyor. Düzenli olarak egzersiz yapan
kişilerde damarlar kanı daha verimli pompalamakta. Egzersiz kilo vermeyle birleştiği zaman kolesterol ve kalp hastalıkları riskini en aza indiriyor. Ayrıca vücudumuzdaki savunma ve bağışıklık sistemimizi dışardan gelen zararlı maddelere karşı güçlendirir.
Spor yapan insanlarda meme kanseri ve kalın bağırsak riskinde yine büyük bir oranda azalır. Ayrıca erkeklerde ise prostat kanseri çok nadir görülmektedir. Kalp dolaşım sistemlerini güçlendirir, kan basıncını düşürür, kan şekeri ve kolesterol azalır, kemik erimesini durdurur, stresi azaltır, uykusuzluğu giderir.
Yoğun bir şekilde yapılmamalıdır. Üç saatten fazlasını uzmanlar önermemektedir. Gereğinden fazla yapılan spor yapan kişilerde başta erken yaşlanma olmak üzere birçok sorunlar görülmektedir. Ayrıca dokulara fazla yüklenildiğinden ciddi derecede damar ve dokular hasar görebilir. Bedensel olarak aşırı zorlanma beraberinde stres hormonunun artmasına da sebep olmaktadır. Fazla stres hormonu bağışıklık ve sindirim sistemini zayıflatır. Bu yüzden spor abartılmamalıdır. Yine egzersiz fazla yapılırsa kalp ve damar hastalıklarını beraberinde getirir. Egzersizin en iyi hali kararlı ve azar azar yapılmasıdır. Haftada bir egzersiz hareketleri düzenli bir şekilde arttırılabilir.
Yararlarının yanında zararları da çoktur. Kas tutuklukları; fazla yüklenmeden sonra kaslarda birikmiş olan toksinlerden kaynaklanmaktadır. Çalışmadan yaklaşık 24 saat sonra başlar ve 2 gün sürer. Bu tür durumlarda bol bol su tüketilmelidir ve kaslara yumuşatıcı kremler sürülmelidir.
Kasılma; fazla yapılan spordan sonra aşırı yüklenmeden dolayı kas kasılmaları olur. Bu tür durumlarda kasılan kasın üzerine buz yada tam tersi sıcak bir banyo yapılmalıdır. Son zararlarımızdan biri uzamadır. Uzama, kas liflerinin gerilmesine neden olduğu için kasın esneklik sınırının aşılmasıdır. Bu tür rahatsızlıklarda hastanın liflerin iyileşmesi için 10 gün beklemesi gerekir. Lütfen sizde sağlığınıza dikkat etmek için aşırı spordan kaçının, egzersizlerinizi aksatmamaya çalışın.
Begen :

Yorum Gönder

 
Hukuki :
metin2 hilesi Diyet Listesi Nasıl Kilo Alınır Sohbet Chat zombi oyunları uydu alıcıları